Drie cases, drie awards

door Stien Reyntjens

Drie award-winning cases gaven een inzicht hoe je een campagne op een creatieve manier bij het grote publiek brengt.

In de eerste case sprak Janpieter Mels van FamousGrey samen met Iona Beiteanu van WWF over hun Tx2-campagne: “Uitstervende families redden met een uitstervende familie”. Tegen 2022 willen ze het aantal adopties van wilde tijgers verdubbelen. Die campagne won in 2016 een zilveren Effie Award. Door de uitstervenden tijgers te vergelijken met de uitstervende familienamen in België, brengen ze het onderwerp dichter bij de mens. Linde Merckpoel van Studio Brussel voelde zich erg betrokken bij het onderwerp: Merckpoel is ook een uitstervende familienaam. Ze werd dan ook snel het gezicht van de campagne en begon reclame te maken op eigen houtje. Binnen de kortste keren was de Tx2-campagne een trending topic op Twitter, in de krant, op de radio en tv.

Dimitri Mundorff van LDV United sprak over zijn case #playunified die in 2016 de “Most Performing Community Award” won. De campagne moedigd valide sporters en sporters met een verstandelijke beperking aan om samen te gaan sporten. Aangezien het in België totaal onbekend was, moest men een manier bedenken om mensen te informeren over en aan te zetten tot  het spelen van die “unified games”. Door de creatieve aanpak werden sporthelden geïntegreerd in de campagne: zes verstandelijk gehandicapten daagden bekende topatleten uit om tegen hen te battelen in hun sport. Het doel was om de sportfederaties mee in de campagne te laten stappen en zo de integratie te bevorderen van mensen met een verstandelijke beperking. De pers en sociale media pikten de hype snel op. Het succes deed het aantal federaties verhogen van één naar twaalf.

De derde en laatste case kwam van Daan Richard van Prophets. Hij zocht wederom een creatieve manier om de media te bespelen. Doel was de nucleaire technologie in de schijnwerpers plaatsen. Door de samenwerking met National Geographic, die de volledige campagne heeft gebrand, ontstond de documentaire “Nuclear Lifeline”. De documentaire laat de cruciale rol zien die nucleaire technologie speelt in ons dagelijks leven van vandaag en morgen. Door de campagne en de samenwerking met National Geographic heeft dit moeilijk topic toch een weg naar het publiek gevonden. Zoals Richard het zelf ook beschreef: “goede content kan mensen iets vertellen, een boodschap vertellen waar ze normaal niet voor open staan.” De case won in 2017 een gouden Cuckoo Award.

[gdlr_quote align=”center” ]

Drie dingen die zijn blijven hangen bij Saskia Schatteman (CEO van Var):

  1. Content moet passen bij de volledige executie van wat je doet. Je moet vertrekken vanuit een goed idee.
  2. Er is heel veel onzekerheid rond native advertising: wat kan er wel, wat kan er niet?
  3. Er bestaan geweldige cases.

[/gdlr_quote]

No Comments

Post A Comment