“Mensen zijn de media”

door Laura Geudens en Jana Van himbeeck

Tijdens de speed session over influencers kwamen drie sprekers aan het woord: Bert Marievoet van Native Nations, Saskia Neirinckx van The Wicked en An Brouckmans van Feeling. Elk hebben ze hun eigen unieke manier gevonden om samen te werken met influencers.

Native Nations

Bert Marievoet stampte Native Nations, een socialmediabureau dat zich specialiseert in influencer marketing, uit de grond. Hij kaart aan dat we leven in een maatschappij waar onze gemiddelde aandachtsboog acht seconden is, en stelt zich daarbij de vraag hoe we de aandacht van onze consumenten nog kunnen trekken. Daarvoor moeten we op zoek gaan naar nieuwe manieren om content populair te maken.

Marievoet bespreekt een aantal succesvolle cases. Nike focust sinds eind jaren tachtig volledig op een bepaalde subcultuur, en niet meer op de schoenen. Under Armour mikt met zijn campagne dan weer puur op vrouwen die willen sporten en maakt daarvoor gebruik van bekend gezicht Gisele Bündchen.

Marievoet benadrukt het belang van met de juiste mensen samen te werken. “Co-create or become irrelevant”, zegt hij. Niemand is nog geïnteresseerd in een foto die Coca Cola zelf op sociale media plaats, terwijl een post van Selena Gomez met een Coca Colaflesje miljoenen likes krijgt. Mensen zijn nu de media. Je moet het juiste product bij de juiste persoon plaatsen zodat het verhaal klopt. Hoewel influencer marketing vaak een negatieve connotatie heeft, gelooft Bert Marievoet dat er veel potentieel in zit. Samenwerken met influencers is dus volgens hem de boodschap. “People know how to catch attention, like no brand can.”

The Wicked

Saskia Neirinckx werkt voor The Wicked, een Antwerps PR agency dat influencers koppelt aan brands. Ze werken samen met bloggers, content creators, pers enz. Volgens Saskia Neirinckx is influencer marketing een booming business, maar jammer genoeg durft het soms een beetje krom te groeien. Ze pleit er daarom voor om het woord ‘influencer’ uit je Instagram bio te halen. “Een influencer zijn, mag geen doel zijn op zich, en je hebt ook geen enorm socialmediabereik nodig om een influencer te zijn”, vertelt ze.

Een influencer is iemand die op de één of andere manier een rolmodel is, een eigen stem ontwikkeld heeft en aan goede storytelling doet. Het risico van deze soort marketing is dat een bedrijf soms samenwerkt met iemand die enkel uit is op gratis spullen. Het is enorm belangrijk dat een persoon echt matcht met een merk, anders klopt het verhaal niet. Er bestaat volgens Neirinckx geen one size fits all influencer list. Zo’n lijst moet op maat van het bedrijf samengesteld worden.

Het fenomeen van gekochte volgers is nog iets dat influencer marketing doet kromgroeien. Brands zijn vaak enkel uit op cijfers: hoe meer volgers, hoe beter. Dat is niet de juiste ingesteldheid. Een duurzame samenwerking is het allerbelangrijkste.

Feeling

Hoofdredacteur van het magazine Feeling An Brouckmans vertelt over haar manier van samenwerken met influencers. Ze geeft toe dat Feeling vroeger totaal niet met influencer marketing bezig was. Maar nu staat ieder nummer in het teken van een gastvrouw: een Vlaamse bekende vrouw die gedreven is en een passie heeft. Vaak is ze een expert in wat ze doet. Pascal Naessens is daar een voorbeeld van.

Met de gastvrouw doet Feeling reportages, events, marketing acties enz. Zo’n gastvrouw dient wel een inspirerend rolmodel te zijn en iemand die volledig past bij de waarden van Feeling. An Brouckmans vertelt dat deze manier van marketing haar geen cent kost, omdat ze gebruikmaken van een ruilsysteem: in ruil voor gratis publiciteit van de gastvrouw, bereikt Feeling zijn doelpubliek met goede content.

[gdlr_quote align=”center” ]

Dit blijft bij content marketeer Fay Haelterman hangen na de sessie:

Influencer marketing moet op een nieuwe manier aangepakt worden. Enerzijds door geen volgers meer te kopen. Mensen blijven maar denken: hoe meer volgers je hebt, hoe beter, maar dat klopt niet. Anderzijds door echte mensen aan het woord te laten. Feeling doet dat bijvoorbeeld door gastvrouwen op de cover zetten, en een echt een band op te bouwen met deze vrouwen in plaats van ze gewoon te vragen Feeling te promoten. Brands moeten zichzelf ook opnieuw uitvinden. De traditionele spots zoals ‘Just do it’ van Nike moeten verdwijnen en plaatsmaken voor marketing die dichter bij mensen hun leefwereld aanleunt.”

[/gdlr_quote]

 

No Comments

Post A Comment